Dela detta

Jag har precis avslutat en artikel om spa för gravida. Kul att skriva och att i tanken gå tillbaka till den tid då jag själv väntade Isac.

Jag minns till exempel när jag besökte Kosta Boda Art Hotel och inte ens den väninna jag hade med mig visste om att jag var gravid…jag dök ner i poolen för att titta på deras undervattensutställning med glasobjekt och tänkte att ”här simmar jag och min lilla bebis”! Det var en fin känsla!

Jag var även på Yasuragi, Art Garden Spa och en flera andra span både i Sverige och utomlands utan den minsta betänklighet på att det kunde vara farligt. Inte tänkte jag sluta med det bästa jag visste, som jag dessutom mår så bra av, bara för att jag var gravid!

En liten kort bastustund för att bli ”ytvarm” är ingen fara även om man är gravid. Här ”jag och magen” (5:e månaden).

Min inställning var och är fortfarande: om det hade varit farligt så hade väl kvinnor i alla tider bara satt sig i bastun eller gett varandra lite massage för att avsluta oönskade graviditeter! Men visst, jag skulle inte rekommendera någon att basta för att sedan slänga sig i en isvak eller göra ett tufft detoxprogram på ett par veckor – inte för att jag tror att det skulle kunna framkalla ett missfall men att öka cirkulationen på det sättet och frigöra gifter under en graviditet kan knappast vara särskilt klokt.

Spa och graviditet är kontroversiellt. Samtidigt som det talas om nyttan och vikten av att stressa ner och ta hand om sig själv så är det snarare regel än undantag att man som gravid portas från att ta spabehandlingar. Terapeuterna vill inte ta i en.

Jag blev lite sur flera gånger då jag i tidigt skede var på spa; vadå – jag är väl inte gravid i axlarna!? Lite nack- och ryggmassage kunde jag väl få i alla fall! Men nix pix. Vecka 12 var den magiska gränsen, precis som om man vetenskapligt fastställt att före dess kan vilsamma spabehandlingar vara till skada för den gravida kroppen men därefter är det fritt fram. Så dumt!

Det finns mig veterligen ingen som helst forskning på att det skulle vara ogynnsamt att besöka ett spa när man är gravid. Och varför skulle det? Något som gör en avslappnad, rofylld i sinnet och får oxytocinet att spruta måste väl ändå vara positivt?

Jag har pratat med flera i branschen, såväl hud- som spaterapeuter, chefer och utvecklare. Flera även medicinskt utbildade. Och jag minns att jag även diskuterade detta med min egen barnmorska när jag var gravid. Resultat: det är en gråzon, lite ”minfyllt område”, ingen kan säga att det finns bevis för att man borde avstå men väldigt få törs å andra sidan rekommendera det heller…

På Blue Medi spa på Kungsholmen i Stockholm har man den sunda inställningen att man inte nekar någon att besöka dem, inte ens i tidigt skede. Helen Hällqvist som äger och driver Blue Medi Spa, förklarade för mig att det här med att vissa spa inte vill behandla gravida under den första kritiska tiden handlar om att ”skydda” kvinnan från att behöva oroa sig – ifall det tråkiga skulle inträffa. Det är, enligt henne, alltså inte som jag trodde: att spat vill skydda sig själv från att bli anklagad utan att man inte ska behöva fundera på om man gjort något fel.

Nu kan denna tolkning säkert variera, men jag tyckte i alla fall att det var skönt att höra hennes inställning att bara man är trygg i sig själv och tror att spa är bra för en, så ska man unna sig en skön behandling! OM man nu ska avstå något så tyckte hon att man kan vänta med akupressur (där man ju faktiskt påverkar de inre organen) och smärtsamma skönhetsbehandlingar eftersom bebisen kan bli stressad av att mamman får ont (kroppen utsöndrar hormoner vid smärta vilket skulle kunna påverka).

Även Anna Bjurstam, spautvecklare med världen som arbetsfält och VD för den prestigefyllde firman Raison d’Etre – även grundare till Grand Hotels fina spa – har en tillåtande inställning:
– Jag anser att det är helt och hållet upp till individen och hur informerad och trygg man är. Är man det minsta osäker så kan man väl nöja sig med en ansiktsbehandling, men egentligen är det mer psykologiskt än fysiskt.