Dela detta

Säkert har ni sett trailern som går på tv just nu. En rundnätt kvinna går omkring och äter bakelser för att sedan deklarera att hon bestämt sig. Nu ska hon komma i form med Anna Ankas hjälp.

Filmen är ganska elak. Hon är överviktig, äter färgglada bakelser (vilket känns som att de vill signalera att hon har dålig karaktär) och gnäller och bölar för att det är för tufft och för att hon inte orkar (fast vad vet jag, det kanske vi alla hade gjort…vem vet vad tv-teamet utsatt henne för??). I alla fall, det var inte tv-programmet jag ville ta upp utan fenomenet som sådant; hur vi i allt större utsträckning tycks behöva någon annans hjälp för att ta tag i vår egen hälsa!

Jag tycker det är intressant. Borde man inte själv klara av att ta ansvar för sin egen hälsa? Ändå verkar trenden gå allt mer mot coaching, personliga tränare och individuell styrning på olika sätt av diet, träning och livsstil. Vi vill kanske, men är tydligen oförmögna att själva styra över vårt eget välmående.

Jag tror inte det beror på kunskapsbrist. De flesta är idag väl upplysta om vad vi bör göra och inte för att må bra. Men kanske är vi helt enkelt för överbelastade för att orka göra de rätta valen? Så frågan är vad som är bäst; jobba lite mindre, dra ner lite på takten och unna oss själva orken för att kunna må bra? Eller slita halvt ihjäl oss, pressa oss ännu mer och öka hetsen efter pengar, status, perfektionism…ja, vad det nu är…för att tjäna pengarna så att vi har råd med den där personligt skräddarsydda hjälpen som ska leda oss till ett smalare/mer hälsosamt liv?