Dela detta

När min sambo senast skulle handla bad jag honom köpa hem solrosfrön. Han kom hem med den oskalade sorten. De smakar i och för sig gott men tuggar man i sig ett par blir det snart som en tjock gröt i munnen som känns som papper, eller sågspån snarare. Inte alls trevligt. Eftersom de är saltade utanpå kan det väl samtidigt inte vara meningen att man ska skala dem (och HUR bär man i så fall sig åt, fröna inuti är ju jättesmå!)?

Igår kom han hem med ett nytt paket solrösfrön. Skalade denna gång. Inspirerad av vårt nya hälsosamma leverne hittade jag honom senare i soffan smarrandes fröna direkt ur paketet. Han hade valt dem före ostbågarna. ”Men hjälp! De där ska man ju bara strö pyttelite av över en sallad typ” informerade jag, ”vet du hur mycket kalorier det är i dem?” Det visste han förstås inte. Svar: 580/100 gram. De är jättenyttiga och rika på fleromättade fettsyror, vitaminer och mineraler, men kanske inget man ska sätta i sig mängder av…

Om någon har bättre tips än att göra fågelmat av påsen med oskalade frön så hör gärna av er!