Dela detta

…vilket får mig att tänka på något som jag snappade upp förra veckan när jag var på en presentation om Decléors nya utseende. Om vi lämnar nya logotyper, produktformer och att kartongerna är gjorda av återvinningsbart material därhän, så skärpte jag nämligen öronen extra när Stefan Roth, företagets International Marketing Director från Paris, började berätta om deras Madagaskarprojekt.

Projektet består av tre huvudområden; trädplantering för att återskapa skog och bevara vatten, öka användandet av solenergi för att motverka avskogning och insatser för att hjälpa små producenter.

I alla fall en av anledningarna till att man valt att engagera sig i just Madagaskar är att man redan använder växtingredienser som odlas just där och gjort så i många, många år. Men, och nu kommer det som jag särskilt spetsade öronen för, när man började arbeta närmare jordbrukarna och invånarna på ön så upptäckte man olika spännande hälsotraditioner som människorna använde sig av för att till exempel mjuka upp trötta muskler efter en dag på fälten.

Detta ledde till en helt ny behandling; The Red Island-treatment. The Red Island är det smeknamn man i England och Frankrike har på Madagaskar där jorden har en intensivt rödbränd ton. I behandlingen har man inspirerats av lokala traditioner och redskap som används tillsammans med fruktfrön och olja. Är det något jag älskar så är det behandlinsgceremonier som tagits fram ur äkta traditioner vars rötter går långt tillbaka och gärna är förankrade i praktiska ritualer utförda av riktiga människor!

Behandlingen ska lanseras i september. Jag räknar redan dagarna och kommer att invänta tillfället att prova den med andakt. Gärna på Madagaskar förstås (!) men går inte det så får Sverige duga :-). Jag brukar inte ha några problem med att drömma mig bort.